Trivos levert topscheidsrechter

Met scheidsrechter Strale Zivic (48) binnen haar gelederen heeft de volleybalvereniging een ware topper in huis. Het was begin 2016 toen scheidsrechter coördinator Jan Cuppen aan Strale Zivic vroeg of hij misschien belangstelling had om wedstrijden te fluiten. Zivic was al binnen Trivos actief samen met echtgenote Iris vanwege de volleybalactiviteiten van dochters Anja en Sara vanaf de mini’s, en verrichten han- en spandiensten. Ook trainde hij mee met de recreanten van Trivos om zijn conditie op peil te houden en natuurlijk vooral de gezellige ‘derde helft’.

Zivic stemde er mee in om een beginnersopleiding te volgen als scheidsrechter om zodoende ook de vereniging te kunnen ontlasten vanwege de Nevoboplicht om scheidsrechters te moeten leveren. Dat hij het scheidsrechteren zo leuk zou vinden kon hij zelf niet bevroeden en in 2017 volgde dan ook de vervolgcursus om de 1e en 2e klasse te mogen fluiten. Ook dit examen werd gehaald en Zivic werd meer en meer ingezet als scheids in de competitieduels. Dit bleef niet onopgemerkt en van diverse kanten werd hem gevraagd om toch ook maar de vervolgopleiding van de Nevobo te gaan doen. Eind 2018 werd ook dit brevet gehaald met nagenoeg alle vragen goed beantwoord en mochten de competitieduels tot en met de 3e divisie worden gefloten.

“Ik vind het fluiten echt een leuke bezigheid. Het is vooral mooi als de wedstrijd goed verloopt en beide teams tevreden zijn met de leiding. Vanaf de promotieklasse moeten de teams na afloop de scheidsrechter beoordelen. Afgelopen seizoen had ik een positieve score van 98%. Daar ben ik dan best trots op en is het een teken dat ik goed bezig ben.”

Niet alleen in de zaal staat Zivic op de bok (scheidsrechtersstoel) maar ook bij het beachvolleybal hebben ze zijn talent ontdekt. Op 1 juni jongstleden heeft hij zijn certificaat behaald om op het hoogste nationale beachvolleybalniveau te mogen fluiten.

“Dat is ook prachtig om te doen. Weer helemaal andere spelregels, dus soms moet je even schakelen. Maar ook juist die afwisseling maakt het weer extra leuk. Het is altijd actie en nooit saai. Ook hierbij staat bij mij het plezier voor mijzelf en de teams voorop.”

Op de vraag waar zijn uiteindelijke doel ligt, zegt Zivic:

“Ik doe dit ook voor het volleybal en de vereniging Trivos en natuurlijk mijzelf. Volleybal is in mijn visie veruit de sport met de meeste spelregels en niet te vergeten spelregelwisselingen. Veel meer dan alle andere sporten en dat maakt het juist zo leuk en uitdagend. Een gemiddelde volleybalscheidsrechter neemt 3000 beslissingen in een wedstrijd. Het maakt daarbij niet uit of het zaal- of beachvolleybal is. Het spel is bij de tijd en blijft boeiend. Zowel voor de spelers, scheidsrechters en natuurlijk het publiek. Als ik alleen al kijk naar de toeschouwersaantallen bij de wedstrijd van het Trivos Dames 1 team, dan leeft het volleybal enorm. Ook bij de wedstrijden die ik fluit op de hogere niveaus, zijn veel toeschouwers aanwezig. Dat alles maakt het ook zeer plezierig om te doen. Waar mijn grens ligt is moeilijk aan te geven. Een topvolleybalscheidsrechter fluit tot zijn 55e, dus dat is in mijn geval over 7 jaar ten eind. Wellicht dat ik de opleiding voor zaalscheidsrechter nog ga doen voor het hoogste niveau, maar dat moet ik nog bekijken. Het kost allemaal heel veel tijd, vooral met het reizen er bij. De Nevobo stelt als eis aan de vereniging dat er minimaal 6 wedstrijden door een scheidsrechter van de vereniging gefloten moeten worden. In mijn geval waren er dat het afgelopen seizoen meer dan 30. Daarbij zijn nog niet de toernooien en PD-wedstrijden meegerekend.”

Verder is de IT & Facility-manager binnen de vereniging Trivos ook elk jaar weer druk met het befaamde nachttoernooi, waarvan hij in de organisatie zit.

“Trivos is een prachtige vereniging waar mijn hart ligt. Op deze wijze doe ik iets terug, waarmee ik de vereniging kan helpen. Onze dochters spelen er vanaf de mini’s en in al die tijd hebben wij veel vrienden gemaakt. Het is zeg maar een beetje ons 2e huis geworden. Wel is het een jammer dat ik door het fluiten niet meer zoveel bij mijn dochters en het Dames 1 team kan komen kijken (Anja is coach van de Heren 1, Sara speelt in Dames 2), maar de honneurs worden dan door mijn echtgenote Iris waargenomen die mij weer op de hoogte houdt.”

Verder heeft Zivic nog een hele belangrijke boodschap aan met name de jeugdigen onder ons:

“Het fluiten is echt machtig interessant. De volleybalsport, zowel in de zaal- als op het strand, is een uitdagende sport met steeds weer aanpassingen van de vele spelregels. Dit allemaal om het spel actueel en dynamisch te houden. Heb je interesse, stuur een mail aan de coördinator van Trivos en daar kan je alle informatie krijgen die nodig is:  scheidsrechters@trivos.nl

Fotograaf: Vlieland Fotografie

Leave a comment

Your email address will not be published.


*