Trivos talenten door naar halve finale Nationale Open Jeugd Kampioenschappen

De Nationale Open Jeugd Kampioenschappen (NOJK) is het belangrijkste landelijke jeugdtoernooi dat de NeVoBo organiseert.
Verenigingen nemen deel met gelegenheidsteams die zo sterk mogelijk worden samengesteld. Er kunnen daarom ook jeugdspelers meedoen die al uitkomen in seniorencompetities en/of de landelijke divisies. Aan de best ‘overall’ presterende vereniging wordt de Jaap van Kasteel trofee uitgereikt.

Afgelopen zaterdag is weer eens gebleken dat Trivos barst van het jeugdige talent. De Trivos A en C meisjesteams hebben zich gekwalificeerd voor de halve finale op 23 februari 2019 door beiden op de 1e plaats in de poule te eindigen.

De voorrondes werden dicht bij huis gespeeld in de VoCASA-hal te Nijmegen. De coaches Ferry-Jan Weerdestein (meisjes A) en Ramon Groenen (meisjes C) waren na afloop uiterst content met deze prachtige prestatie:

“We gaan er alles aan doen om voor het eerst in de Trivos historie de finale te bereiken en misschien zelfs te winnen. Deze meiden zijn zo sterk. Wij zijn trots.”

De uiteindelijke finale zal op 30 maart 2019 zijn.

Hieronder de verslagen van de teams zelf.

Meisjes A plaatst zich in de halve finale van het NOJK

Afgelopen zaterdag was het weer zover, de voorrondes van het welbekende NOJK-toernooi. Trivos heeft ook dit jaar een meisjes A-team ingeschreven. We speelden gelukkig dichtbij, in de voor iedereen bekende VoCASA-hal in Nijmegen.

Vooraf zijn we een aantal keer bij elkaar gekomen om te trainen, af te stemmen en te zorgen dat we allemaal dezelfde doelstelling hadden; een ronde verder komen! Ook hebben we nog een oefenwedstrijd gespeeld tegen het NOJK-team van VoCASA zelf. Helaas bleek tijdens die wedstrijd maar al te goed, dat er nog veel werk aan de winkel was om ons mannetje te staan tijdens de voorrondes zelf. Zoals trainer/coach Ferry zei: “Hou je aan de afspraken en kijk jezelf eens in de spiegel aan, neem de verantwoordelijkheid voor de taken die je moet uitvoeren en doe dat ook!” Maar goed, zoals het gezegde luidt, een slechte generale is een goede repetitie, zo bleek dat ook bij ons.

We begonnen de dag tegen VCV, in de eerste set moesten we nog een beetje inkomen, we lieten het zelfs nog even spannend worden, maar uiteindelijk tikten wij als eerste de 25 aan. De tweede set was een kwestie van het niveau doortrekken en een schepje er bovenop doen. Met de 2-0 winst voor ons, waren de eerste punten binnen (25-21, 25-12).

Vervolgens speelden we tegen VV Forza, wat ons goed afging! De eerste set haalden we makkelijk binnen. De tweede set gaven we Forza echter soms wat te veel kansen, waardoor we toch een tandje erbij moesten doen. Maar ook deze wedstrijd leverde twee punten op (25-12, 25-19).

Toen was daar de laatste poule wedstrijd van de dag! Zowel Rivo Rijssen als wij hadden al 4 punten behaald, deze wedstrijd draaide dus om een eerste plaats en directe plaatsing voor de halve finale. Rivo Rijssen was overduidelijk de sterkste ploeg uit onze poule, wat betekende dat we ons beste beentje voor moesten zetten en voor iedere bal moesten gaan. Nadat we de eerste set overtuigend wonnen, werd het de tweede set een beetje wankel in ons veld. Ondanks dat we een goede voorsprong hadden, wist Rivo steeds de puntjes te pakken en er uiteindelijk met de setwinst ervandoor te gaan (25-11, 24-26). Dat betekende dus dat we allebei 5 punten hadden en een van ons twee de kruisfinales moest spelen. Er was een beetje onduidelijkheid hoe de puntentelling nou precies in elkaar stak en wie er nou daadwerkelijk eerste in de poule is geworden. Maar uiteindelijk was het verlossende woord daar en werd duidelijk dat wij de eerste plek hadden bemachtigd. Wij hadden in de wedstrijd tegen Rivo meer punten in totaal gemaakt dan zij, wat betekent dat wij bovenaan in het klassement kwamen te hangen! Al met al was het een leerzame, vermoeiende en spannende dag. Komende weken kunnen we aan de slag met wat punten waar nog aan gewerkt kan worden. 23 februari spelen wij de halve finale van het NOJK, waar we ook dan ons uiterste best gaan doen om een ronde verder te komen!

Meisjes C door naar de halve finale NOJK

Zaterdag 5 januari is de voorronde van het Nederlandse Open Jeugdkampioenschappen (NOJK) van start gegaan. Dit keer zal de voorronde voor Trivos MC plaats vinden in De Lutte (138 kilometer).

Het MC team bestaat uit de gehele MC1 selectie (Mirre, Lien, Ilse, Famke, Imke, Imke, Evie, Nienke), die al eerder in het seizoen al een mooie prestatie hebben geleverd om kampioen te worden en in de tweede seizoenshelft in de Hoofdklasse mogen spelen. Norah, die normaal ook bij de MC1 speelt, heeft mee gedaan bij het NOJK team van CMV-6, maar zal wanneer het de MC lukt om de halve finale te gaan spelen aansluiten bij het MC-team!

De volgende uitdaging voor de MC1 is om de halve finale ronde te behalen op het NOJK. Om dit te kunnen bereiken hebben wij ervoor gekozen om tijdens het NOJK volgens het “LIEN-systeem” te spelen. Via dit systeem is de verwachting dat Lien vaker aan spelverdelen zal komen om de aanvallers beter tot haar recht te laten komen. 

In De Lutte waren er acht teams aanwezig verdeeld over twee poules waarvan de nummers 1 zich direct plaatsen voor de halve finale ronde op het NOJK en alleen de nummers twee tegen elkaar gingen kruizen. De tegenstanders van de MC in de poule wedstrijden waren, VV Voorsterslag (Zwolle), Ecare Apollo 8 (Borne) en Lutheria (De Lutte). In de andere poule zaten SV Dynamo (Apeldoorn), VIOS Beltrum (Beltrum), Set Up ’69 (Scherpenzeel) en Pegasus (Nijmegen).

Op zaterdag 5 januari zijn wij vertrokken om 08.30u richting de Lutte om vervolgens 11.00 onze eerst poule wedstrijd te spelen tegen VV Voorsterslag. Het moment is daar en we gaan beginnen met de beginopstelling die bestaat uit Imke, Famke, Ilse, Mirre, Evie en Lien. Het ging in het begin wat stroef en kwamen snel op een achterstand van 6-1, daarna begon het beter te lopen en kwamen we uiteindelijk op een voorsprong van 22-14. Maar ineens begon het bij VV Voorsterslag te lopen met name hun midden aanvalster, bleef maar scoren. Uiteindelijk kwamen ze nog helemaal terug tot 22-22. Uiteindelijk wisten de speelsters de speelsters de eerste set winst binnen te halen door een goede service van Imke J. met 25-23 overwinning binnen te slepen door de laatste service van Imke J.

De tweede set is begonnen en VV Voorsterslag begon steeds beter te spelen en de meiden hadden weinig grip op de servicedruk van de tegenstander. Maar als we de service onder controle hadden, wisten wij maar niet te scoren bij VV Voorsterslag. Uiteindelijk liepen wij op een achterstand van 10-20 op tegen VV Voorsterslag. Na een tip tegen Evie om het bal eens slim (tipbal) weg te leggen scoorde wij, vervolgens werd er door Evie een tweede bal direct doorgespeeld en werd er ook gescoord. Het plan werd aangepast en de opdracht werd zoveel mogelijk achter het blok of in het centrum de bal kort wegleggen, door diverse tipballen van Imke J., Mirre, en Ilse kwamen wij steeds dichterbij. De meiden waren helemaal terug gekomen tot 23-23. Je merkte dat het publiek, VV Voorsterslag en andere teams met verbazing zaten te kijken op de comeback van de meiden. Helaas werd de spanning net iets teveel en werd er in het geserveerd, maar de spanning was ook bij VV Voorsterslag die de volgende service ook verkeerd serveerde. Trivos maakte daarna direct het punt en kwam voor het eerst in de tweede set op voorsprong, 25-24. Zal het dan toch lukken om de tweede set binnen te halen? Helaas, er werd nogmaals in het net geserveerd door Trivos, 25-25. Nee nog niet, er werd in het net geserveerd, 25-25. Daarna wisten wij de service direct terug te winnen, maar het punt ging alsnog naar VV Voorsterslag, 26-26. Maar er werd een belangrijk punt gescoord door Ilse 27-26. De volgende service, deze moet goed en de rally afmaken en dat lukte. De laatste set-up van Lien en ging op Imke J. en die wist met haar aanval op het midden via het blok te scoren, 28-26! Wauw, wat een thriller en dit al bij de eerste wedstrijd van de dag op een NOJK.

Direct daarna moesten wij tegen Ecare Apollo 8. Er was even een tegenvaller, Ilse werd niet lekker en was misselijk en besloot om niet te spelen tegen Ecare Apollo 8 en misschien het rest van het toernooi ook niet te gaan spelen. Door het wegvallen van Ilse krijgen Imke W. en Nienke beide de kans om een set te spelen tegen Ecare Apollo 8. De verwachting werd werkelijkheid. Ecare Apollo 8 was echt van een ander niveau dan Trivos. Maar ondanks de service druk van Ecare Apollo 8 hoger lag dan VV Voorsterslag was de servicepass wel beter. Echter konden wij geen druk leggen met de aanval tegen Ecare Apollo 8 en werd het voor Trivos alleen maar tegen houden en de ene harde aanval na de andere. De speelsters hadden geen kans in de verdediging en door te kort aan lengte aan het net was het niet mogelijk om de aanvallers van Ecare Apollo 8 te stoppen. De sets werd met ruime cijfers verloren 3-25 en 6-25.

Er is nog niks aan de hand, dit was een verlies die in principe geen invloed hoefde te hebben om de kruisfinale te behalen. De volgende wedstrijd was pas om 15.00 tegen Lutheria. Trivos was om 12.45 al klaar met de eerste twee poule wedstrijden. De volgende poulewedstrijd ging tussen VV Voorsterslag tegen Lutheria, het resultaat van deze wedstrijd gaf ons duidelijkheid wat wij moesten doen tegen Lutheria. VV Voorsterslag was blijkbaar nog van slag tegen de wedstrijd tegen Trivos en verloor de eerste set nipt en de tweede set ruim verloren van Lutheria.

Dit betekende voor Trivos dat zij minimaal moesten winnen van Lutheria of een gelijk spel waarbij onderling resultaat telt. Ilse heeft tijdens de pauze rust genomen en gaf aan toch weer te willen spelen. De wedstrijd is begonnen, door een geweldige serviceserie van Evie stond het al snel om 10-0 voor Trivos. Maar daarna kreeg Lutheria meer grip op de wedstrijd en werd het op een gegeven moment toch 18-8 en ging het na de serviceserie van Evie erg gelijk op. Maar uiteindelijk werd de eerste set ruim gewonnen met 25-11. De tweede set ging alles behalve voorspoedig, was het de spanning van de speelsters in combinatie met beter spel van Lutheria? Alles ging slordiger en wisten niet meer te scoren. Het leek of Lutheria veel vrijer ging spelen en wij met Trivos teveel bezig waren met andere dingen, dit resulteerde op een achterstand van 16-9.
Het zal toch niet gebeuren dat wij nu dik gaan verliezen, na een geweldige eerste set en hierop de kans zouden verspelen op de kruisfinale. De tweede time-out werd aangevraagd, er werd het volgende verteld: ‘Dames, wij hebben nog 3 setpoints nodig om de kruisfinale te behalen, onderling resultaat telt!’ Of wij nu verliezen is niet erg maar dan wel graag met 12-25!’. Na de time-out leek er een bepaalde last van de schouders te vallen en er kwam meer spirit bij de speelsters! Trivos had na de time-out binnen een split-second zowat de twaalf punten bij elkaar gehaald, de kruisfinale is een feit! Is het mogelijk nogmaals een indrukwekkende comeback te maken? Lutheria heeft natuurlijk ook de wedstrijd tegen VV Voorsterslag gezien en wisten waar Trivos toe in staat was. Helaas, de set ging toch naar Lutheria met 20-25. Door de ruime overwinning in de eerste set was het onderling resultaat in het voordeel van Trivos!

In de kruisfinale moesten wij het op nemen tegen Pegasus. Gedurende het toernooi kwamen wij er wel al achter dat de andere poule een stuk minder sterk waren dan de poule van Trivos. Dit kan in ons voordeel zijn. Pegasus is een bekende tegenstander, vorig jaar tegen een aantal meiden gespeeld en twee meiden die speelsters kennen van het RTC. Het ging in de laatste wedstrijd om wie de langste adem heeft en de minste fouten maakte. Pegasus liet zien in hun andere wedstrijden dat zij veel persoonlijke fouten maken. De wedstrijd is begonnen, door een geweldige servicedruk van Famke en Evie werd er een ruime voorsprong genomen en doordat er werd gevochten voor ieder punt en mooie set-ups verdeeld over de aanvallers waardoor Ilse, Imke en Mirre diverse geslagen en gevarieerd met tipballen wisten te scoren was de eerste overtuigend gewonnen door Trivos met 25-7! We zijn met één been in de halve finale, maar we zijn er nog steeds niet. Pegasus ging beter spelen en ging meer scoren, maar uiteindelijk wist Trivos toch aan het langste eind te trekken en werd ook de tweede set overtuigend gewonnen met 25-13!

VOOR DE TWEEDE KEER IN DE GESCHIEDENIS VAN TRIVOS IS HET GELUKT OM EEN MC-TEAM TE PLAATSEN VOOR DE HALVE FINALE RONDE OP HET NOJK (laatste 32 teams van Nederland!). TOP PRESTATIE!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*